Viestinnän asiantuntija Elina Olander

Vinkit kirjoittamiseen – näin käytät blogitekstiä ajatusjohtajuuden rakentamisessa

Kirjoittaminen on aina yksilöllinen prosessi, joka sujuu toisella kertaa paremmin kuin toisella. Tyhjän paperin kammo on varmasti vaivannut meitä jokaista, joka on joskus yrittänyt saada rustattua ajatuksiaan sanoiksi paperille. Tässä tekstissä jaetaan hyödyllisiä vinkkejä asiantuntijablogin kirjoittamiseen ja opit hyödyntämään blogitekstiä myös ajatusjohtajuuden rakentamisen keinona.

Raivaa prosessille aikaa

Kun puhutaan kirjoittamisesta, niin tärkeintä on raivata sille aikaa ja tilaa kalenterista. Kiireessä on vaikea heittäytyä kirjoitusprosessin vaatimalla tavalla luovaksi, joten kalenteroi itsellesi kunnolla aikaa kirjoitustyölle. Hyvän tekstin ei tarvitse syntyä tunnissa tai kahdessa. Pureskele asiaa, pyydä palautetta ja anna tekstin hautua yön yli. Jos aloittaminen tuntuu mahdottomalta, niin täytä tyhjää paperia kirjoittamalla edes yksittäisiä ranskalaisia viivoja, nopeita ajatuksia tai vaikka otsikkoideoita. Kun olet saanut paperille pieniä rakennuspalikoita, prosessi on helpompi polkaista tosissaan käyntiin. Tällaisia tyhjän paperin taklaajia kannattaa kirjata itselleen ylös puhelimen muistioon aina idean syttyessä päähän. Luovuus kukkii levossa ja onnistuneen blogitekstin siemen saattaa löytyä vaikka sporamatkan aikana.

Kun olet päässyt jo tekstin tuottamisvaiheeseen, niin pidä mielessäsi ideasi punainen lanka. Hyvä teksti etenee selkeästi olematta kuitenkaan ennalta-arvattava. Lukijan yllättäminen on oiva tehokeino, mutta älä poukkoile holtittomasti niin, ettei lukija enää pysy kärryillä. Punainen lanka ei saa kadota. Tekstissäsi voit myös haastaa lukijaa: onko hän kanssasi samaa mieltä, millaisia tunteita teksti hänessä herättää? Hyvä teksti ei myöskään sano kaikkea mahdollista ja avaa jokaista poikkeuksen poikkeusta, vaan tiivistää olennaisen. Mieti tärkein viesti, joka on saatava perille lukijalle ja painota sitä.

Blogitekstin rakenne voi syntyä havainnon, näkemyksen ja väitteen kautta. Kirjoita ensin itsellesi tärkeästä teemasta jokin väite ja otsikoi se terävästi. Otsikkoa voi muokata myöhemminkin, mutta näin luot itsellesi jo valmiit raamit tekstin sisällölle. Kun avaat väitettä, mausta sitä omilla henkilökohtaisilla kokemuksillasi ja näkemyksilläsi. Ajatusjohtaja uskaltaa myös blogitekstissä jakaa avoimesti myös omia ajatuksiaan. Blogitekstin alussa sinä olet todennäköisesti vielä kiinnostavampi kuin tekstin varsinainen substanssiosuus.

Ajatusjohtaja johtaa keskustelua myös blogissa

Kun olet pureskellut aihetta omien kokemustesi kautta, on aika osoittaa asiantuntijuutta sukeltamalla syvään päätyyn. Syvennä aihetta faktojen ja tutkimustietojen avulla. Erottele selkeästi, kerrotko nyt omia mielipiteitäsi vai todistettua faktaa. Asiantuntijablogia kirjoittaessa on korostuneen tärkeää panostaa oikeakielisyyteen. Oikolue omat kielioppivirheesi ajatuksella, sillä useat kirjoitusvirheet heikentävät lukukokemuksen nautittavuutta ja pahimmassa tapauksessa vievät pois osan uskottavuuttasi.

Onnistunut blogiteksti huipentuu selkeään lopputulokseen, jossa tiivistät blogitekstisi idean ja pohjaat sen vielä jakamaasi asiantuntijatietoon. Tekstin lopussa on myös mahdollista tehdä ennustuksia tulevaan. Suosittelen myös aktivoimaan lukijaa heittämällä hänelle kysymyksen aiheesta ja kertoa, mihin asiaan toivot häneltä kommenttia. Muista myös vastata saamiisi kommentteihin ja ylläpidä keskustelua!

Millä keinoin voit saavuttaa ja vahvistaa asemaasi ajatusjohtajana? Lataa tästä maksuton Ajatusjohtajuuden ABC -opas!

Ota yhteyttä

Elina Olander

Elina Olander

Viestinnän suunnittelija | +358 40 707 4137 | elina.olander(at)bonfire.fi

Jaa kirjoitus somessa