bisnespodcast_top3_v2

Suomen #ParhaatBisnesPodcastit -äänestyksen voittajat ja TOP10 -listaus

Bonfire Agencyn #ParhaatBisnesPodcastit -äänestyksen voittajat ovat selvillä. Äänestyksessä annettiin yli 1000 ääntä viikon aikana, ja ehdolla äänestyksessä oli 30 lukijoidemme vinkkaamaa kotimaista bisnespodcastia.

ÄÄNESTYKSEN TOP10:

1. #rahapodi

2. Futucast 

3. Future Proof by Workday Designers

4. Yrityskulttuuri on kuningas 

5. Ladies Talk 

6. Leadcast 

7. Loista työssäsi

8. Esa Saarinen: Filosofia ja systeemiajattelu

9. Vaikuttava työnantajabrändi 

10. Menesty Ruotsissa 

Äänestyksessä ensimmäiselle sijalle kipusi reilulla äänienemmistöllä #rahapodi. Podcastin hostit Martin Paasi ja Miikka Luukkonen puhuvat taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta välillä kahdestaan ja välillä vieraiden kanssa. #rahapodi-jaksoja on julkaistu 24.4. mennessä jo kunnioitettavat 201 kappaletta. Vaikka #rahapodi on Nordnetin julkaisema ja heidän asiantuntijoidensa hostaama, podcastia tehdään kuulijoiden toiveiden mukaan, mikä näkyy myös podcastin suosiossa!

Toiselle sijalle ylsi muun muassa tulevaisuutta käsittelevä Futucast. Futucast on podcast ja keskusteluohjelma, joka tuo Suomen vaikutusvaltaisimmat ihmiset keskustelemaan tulevaisuudesta. Futucast luo keskusteluympäristön ja tuo vieraiden ajatuksia esille eri tavalla kuin valtamedia. Futucastissa hosteina toimivat William von der Pahlen ja Isak Rautio.

“Olemme iloisia näin hyvästä sijoituksesta, ensi vuonna tavoitteena sitten voitto 🙂 Tämä on osoitus siitä, että kuulijakunta kasvaa ja kuuntelijat myös pitävät sisällöstä, mikä rohkaisee jatkamaan.”

Kolmannelle sijalle kiilasi Future Proof by Workday Designers. Kymmenosainen Future Proof -podcast tarjoilee näkökulmia tulevaisuuden työelämään ja siihen, mitä ihan kuka tahansa meistä voi tehdä tänään ollakseen valmis tulevaisuuteen. Hosteina toimivat työpäivämuotoilijat Paula Helle ja Aku Varamäki.

“Olemme iloisia ja otettuja, että Future Proof -podcastimme pärjäsi näin hyvin! Se kertoo siitä, että työn murroksen teema kiinnostaa, ja että podcast on jollain tavalla onnistunut vastaamaan tarpeeseen jäsentää tätä muutosta, jota elämme.”

Kysyimme muutaman kysymyksen äänestyksen kärkikolmikolta podcast-tuotantoon liittyen.

Mitkä ovat teidän parhaat vinkit podcastin aloittamiseen?

#rahapodi: “Samat kuin sijoittamisen aloittamiseen eli syöksy rohkeasti kuuntelemaan. Sieltä löytyy faktaa ja fiktiota monessa eri muodossa. Jos tuntuu siltä, että podcasteista olisi hyötyä myös yrityksellesi, niin testijakson tekeminen heti tulille ja intraan vaan jakoon palautetta pyytäen. Raskasta byrokratiaa ei kannata demoilua varten pystyttää. Toimi siis mieluummin heti kuin vasta huomenna. Learning by doing. Tuo sopivasti autenttisuutta ääniaalloille.”

Futucast: “Aloittaminen mahdollisimman nopeasti. Podcastaaminen on oma taitolaji, ja sitä treenaa parhaiten vain tekemällä jaksoja. Kaiken muun oppii ohessa. Editoinnin, äänittämisen, tuottamisen, haastattelemisen, parhaan pituuden jne. Konsepti hioutuu parhaiten tekemällä, ei miettimällä ja suunnittelemalla.“

Future Proof: “Tuumasta toimeen! Podin tekeminen on hauskaa ja opettavaista!”

Mitä kannattaa ottaa huomioon podcastin tuottamisessa?

#rahapodi: “Tärkeintä podcastissa on sisältö. Sinulta voi löytyä hienoin studio ja hienoimmat vehkeet podcastin tuotantoa varten, mutta jos sisältö on skeidaa, niin ei sitä kukaan kuuntele. Teknisesti ottaen alkuun pääsee helposti jo ihan vaikka muutaman kympin mikillä ja mahdollisimman hiljaisella huoneella. Olen kuullut, että jotkut tekivät podcastia siivouskomerossa, sillä se oli hiljaisin paikka toimistolla. Jonkinlainen editointiohjelmisto kannattaa hankkia, niin ääntä voi käsitellä miellyttävämmän kuuloiseksi sekä tarvittaessa napsia pois kohtia. Kalustoa voi upgreidata matkan varrella pala kerrallaan. Rahapodikin aloitti toimiston ylimääräisen huoneen perältä, mutta nyt sille on pyhitetty oma nurkkaus isommasta studiotilasta Nordnetin sisällöntuotannon kysynnän kasvun myötä.”

Futucast: “Äänenlaatu on tärkeää. Vältä kaikua ja hanki kunnon mikrofonit, kun pystyt. Opi editoimaan äänitasoja. Varmista, että podcast on saatavilla kaikkialla ja tuota mahdollisuuksien mukaan myös jonkinlaista videota YouTubeen.”

Future Proof: “Luota ammattilaisiin. Mies ja mikki -järjestely toimi vielä vuosi pari sitten, mutta podcastien taso nousee kovaa vauhtia. Sisältö, mutta myös muoto ja tekniset vaatimukset korostuvat, kun kilpailu kuulijoiden ajasta kovenee. Kukaan ei jaksa kuunnella sekavaa jorinaa, vaan kuulijat haluavat laatua myös audiosisällöiltä.”

Mikä tekee teidän podcastista hyvän?

#rahapodi: “Halpa hinta? Viiden vuoden kokemus? …taitaa kuitenkin olla niin, että kuulijathan sen lopulta päättävät mikä on hyvää ja mikä ei. Olemme sisällöllämme onnistuneet osumaan sopivaan nicheen ja saaneet laajan fanijoukon miljoonilla kuunteluilla. Sisältö on myös suhteellisen ajankestävää eli se pysyy pääosin kuranttina yli ajan. Ehkä se tärkein on kuitenkin se, ettei rahapodi ole myyntiosaston jatke, vaan aiheita käsitellään rehellisesti ilman kaupallista agendaa. Emme myöskään ota itseämme liian vakavasti vaikka piinkovaa faktaakin löytyy.”

Futucast: “Uskomme, että kova vieraslista ja eri aiheiden laaja kirjo on osa salaisuutta. Kun olemme kaksi hostia, pystymme myös tuomaan keskusteluihin lisää syvyyttä ja aiheiden kunnioittaminen ja keskustelun käyminen keskusteluna, ei mielipideväittelynä, tuo vaihtelua valtamediaan ja tuo vieraat esille uudessa näkökulmassa.“

Future Proof: “Olemme onnistuneet synnyttämään eri alojen huippu- ja kokemusasiantuntijoiden vuoropuhelua ajankohtaisista teemoista ja yhdistäneet ne omaan asiantuntijuuteemme työelämän muutoksesta. Mielestäni olemme onnistuneet myös kaupallisuuden tuomisessa podcastiin, mikä on sen ansiota, että kaupalliset kumppanit löytyivät sisällöt edellä, ei toisin päin. Tekemällä oppii podcastien tekemisessäkin – minusta kauden viimeiset jaksot ovat rennompia ja siksi parempia kuin ekat jaksot.“

Ps. Vaikka poikkeustilanne ajaa monet kotitoimistoille, on podcasteja mahdollista äänittää myös etä-aikana. Bonfiren Laura Trémouille testasi podcastien etä-äänitystä Zencastr-työkalun kautta, ja yllättyi positiivisesti verkon yli äänitetyn podcastin laadusta. Käy lukemassa Lauran blogi aiheesta täältä. Lue myös muut Bonfiren podcast-tuotantotiimin vinkit yrityspodcastin tuottamiseen täältä.

Ota yhteyttä

Maria Sillanpää

Maria Sillanpää

+358 500 903 298 | maria.sillanpaa(at)bonfire.fi

Jaa kirjoitus somessa