Rohkean ajatuksissa on poikkeuksellista voimaa – Ajatusjohtaja Sointu Borg

Kuinka uskaltaa olla röyhkeästi rohkea? Tähän kysymykseen etsitään vastausta Ajatusjohtajat-podcastin uusimmassa jaksossa! Bonfire Agencyn Oonan vieraana on yrittäjä Sointu Borg, joka tunnetaan ravistelevista ulostuloistaan. Sointu Borg tuli koko kansalle tutuksi Diili-voitollaan, mutta tämän lisäksi hän pyörittää aktiivisesti hostaamisen ammattiyritys VIPhost Finlandia. Borg ei pelkää rohkeita ulostuloja, siitä kertoo ainakin syyskuussa 2022 julkaistu omaelämäkerrallinen kirja Röyhkeästi rohkea – Kuinka haistattaa asialliset vitut.  

Ajatusjohtaja Sointu Borg, mistä uskottavuutesi syntyy?

Sointu Borg kertoo, ettei polku rohkeuteen ja ajatusjohtajuuteen ole syntynyt itsestään. Nuorempana Borg koki, ettei hän löydä paikkaansa liike-elämässä tai yritysmaailmassa:

”Rohkeus tuli ajan myötä. Minulla on rohkea henkilöbrändi ja olen tavallaan luovuttanut sen suhteen, että lähtisin todistelemaan osaamistani tai olevani hyvä tyyppi. Fuck it ja kädet ilmaan! Siitä on seurannut kaikkea hienoa.”

Ajatusjohtajana Borg haluaa olla tunnettu erityisesti siitä, että hän ei tarjoa ihmisille pelkkiä kermoja kakun päältä. Hän ei jätä asioita pintapuoliseksi, vaan avaa rohkeasti omaa taustaansa ja kipupisteitään. Borg on kokenut omien sanojensa mukaan milleniaaleille kroonista riittämättömyyden tunnetta.

Borg mainitsee, että Diiliin kautta hän sai ammennettua itselleen kaivattua uskottavuutta. Miten Borg onnistui käyttämään TV-realitya ponnahduslautana uskottavuuteen? Ainakin ajoitus osui oikeaan: Borg itse uskoo, että vielä 10 vuotta sitten hänenlaiselleen hahmolle olisi ollut luvassa hyvin erilainen vastaanotto.

”Uskottavuus tuli siitä, että autenttisesti heittäydyin ja pääsin näyttämään kynteni. On aina riski avata itseään ja herkkyyttään, mutta jos et uskalla olla tietyllä tavalla auki, et voi ansaita kunnioitusta. Minä en luota ihmisiin, jotka eivät avaa itsestään mitään”, Borg miettii uskottavuuden rakentumista.

Sointu Borg uskoo, että tunteiden näyttäminen on tervettä myös työpaikoilla ja liike-elämässä. Hän kuitenkin painottaa, ettei ole hyvä antautua täysin omien emootioiden vietäväksi. Kirjaprojektin aikana Borg hyppäsi pohtimaan tarkemmin naiseutta ja aggressiota, sitä millaista on olla vihainen nainen.

”Naisilla on vielä suurempi pelko ilmaista suoraa ja kehittävää aggressiota. Siihen liittyy hirveästi häpeää ja pelkoa kontrollin menettämisestä. Minusta se on päinvastoin”, Borg napauttaa.

Nöyryys ja nöyristely ovat kaksi eri asiaa

Sointu Borgin henkilöbrändiin ja ajatusjohtajuuteen kiteytyy voimakkaasti termi röyhkeästi rohkea. Rohkeutta pidetäänkin yleisesti ylevänä piirteenä, mutta röyhkeydellä on negatiivinen kaiku. Borgista röyhkeys väärinymmärretään herkästi: hänelle se merkitsee sitä, että uskaltaa ottaa oman tilansa. Usein taas koetaan, että röyhkeästi rohkeana oma tila otetaan varastamalla se muilta tai vähintään kävelemällä toisten ihmisten päältä.

”Varsinkin liike-elämässä nuorten naisten pitää osata välillä olla petoja. Minä olen joutunut ottamaan vastaan paljon paskaa. En katso maailmaa katkerien linssien läpi, mutta en ole naiivi. Kaikki eivät halua meille hyvää ja tietynlainen röyhkeys auttaa asettamaan terveitä rajoja. Olen liian kilttinä jäänyt jalkoihin, jolloin minusta on pumpattu irti kaikki mitä on saatu”, Borg kertoo.

Röyhkeästi rohkeana olo näyttäytyy myös itsensä suojeluna. Ympärillä voi olla ihmisiä, jotka haluavat nakertaa asetettuja rajoja ja ammattiylpeyttä. Siksi Borg haluaa, että ihmiset oppivat arkisia työkaluja, joiden avulla tunnistaa, missä tilanteessa ei voi hyvin ja milloin on oikeus tehdä muutoksia.

”Nöyryys ja nöyristely on kaksi eri asiaa. Tilanteisiin ei voi mennä takki auki, pitää olla kunnioittava ja toimiva osa tiimiä. Tärkeää on tunnistaa tilanteet, kun ympäristö ei ole itseä kohtaan reilu – ja silloin ei jäädä nieleskelemään! Etenkin naisilla on hirveä pelko leimautua hankalaksi. Tämä on kuin salajuoni: epäterveissä tilanteissa ei uskalleta pitää puolia, koska pelätään hankalan mainetta. Haluaisin räjäyttää tämän koko termin!” Borg painottaa.

Sointu Borg korostaa, ettei hän halua tehdä tästä vain sukupuolten välistä asetelmaa. Silti hän tunnistaa mallin siitä, että vastakkain ovat jämäkkä mies ja hankala nainen. Eri ihmisille sallitaan erilaiset nyanssit. Jälleen keskustelu palaa Diiliin: Soinnun oma räväkkä tausta vahvisti sen, että hän itse uskalsi osallistua ohjelmaan.

”Osa piti jo valmiiksi hulluna hutsuna, että mikäs tässä sitten ollessa! Sanon kuitenkin, että Diilin voitto ei itsessään mahdollistanut mitään, viihde on viihdettä. Sen sijaan se tarjosi lyhyen momentumin, jonka hyödyntämiseen minulla oli tarkka suunnitelma. Olin strateginen ja laskelmoiva ja tiesin, mitkä viestit haluan pinnalle. Välillä jopa pelkäsin, että minun jälkeeni Diiliin osallistuvat ajattelevat sen kaiken tulevan automaationa”, Borg muistelee.

Kaikki haluavat palan Sointu Borgia

Tällä hetkellä Borgia revitään mukaan kaikkialle: sosiaalisesta mediasta Seiskan sivuille ja sieltä yrityksiin. Esimerkiksi Borg kertoo, että hän on käynyt pitämässä puheenvuoroja firmoihin, joihin häntä ei aiemmin huolittu edes työhaastatteluun vahvan henkilöbrändin takia. Se on Borgista eriskummallinen tunne.

”Olisi narsistista ajatella, että olen aiheuttanut tämän kaiken itse. Kyllä tämä on vaatinut keskustelukulttuurin muutokset, jotta päässyt oikeaan paikkaan oikeaan aikaan”, Borg huomauttaa.

Diili jälkeen Borgin oman tapahtuma-alan yrityksen toiminta on kasvanut paljon ja kesällä 2022 yritys oli mukana kymmenillä festareilla ja areenoilla. Borg antaa itse johtajana paljon tilaa, mutta vetää selkeät linjat. Kaikki kiteytyy luottamukseen ja kunnioitukseen. Kuitenkin hän itse kokee, että esihenkilön roolissa on vielä opeteltavaa.

”Minulle voi olla hirveän vaikeaa pitää kehityskeskusteluja, jos työntekijä ei suoriudu odotetulla tavalla. Esimiehenä olo on kamppailua itseään vastaan ja niin kauan, kun kantaa vastuun ja huolehtii ihmisistä, se kantaa hedelmää. Aina ei voi mennä putkeen, mutta tässäkin olen kehittynyt”, Borg sanoo.

Milloin teit viimeksi jotain rohkeaa, Sointu Borg? 

”Otin omasta neuvostani vaarin ja lähdin pois tilanteesta, joka ei ollut minulle hyväksi. Välillä meinaan luistaa omista neuvoistani ja huomaan, että pelko uhkaa nousta pintaan. Olen ylpeä siitä, että olen oppinut pitämään puoliani ja se on rohkeaa.”

10 erilaista ajatusjohtajaa, 10 erilaista rohkeutta! Suomen ensimmäisen ajatusjohtajuustoimisto Bonfire Agencyn liiketoimintajohtaja Oona Ikosen sydän sykkii ihmisille ja keskusteluille ja nyt hän kutsuu Sinut mukaasi tutustumaan kymmeneen erilaiseen ajatusjohtajaan. Ajatusjohtajat-podcast kertoo kymmenen erilaisen rohkean edelläkävijän tarinan ja luvassa on myös keskustelua ajatusjohtajuuden vaikutuksesta liike-elämään. Joko olet liekeissä? Uusi jakso julkaistaan joka tiistai!

Ota yhteyttä

Oona Ikonen

Oona Ikonen

Liiketoimintajohtaja, ajatusjohtajuuspalvelut | +358 40 555 5543 | oona.ikonen(at)bonfire.fi

Jaa kirjoitus somessa