Mikä on videoiden rooli tulevaisuuden markkinoinnissa?

Videot ovat olleet jo kauan osa arkeamme. Videoilla on omat trendinsä, jotka ovat vaihdelleet pitkistä tarinankerronnallisista pätkistä lyhyisiin alle minuutin mittaisiin reelseihin. Mikä on videon rooli yritysten markkinoinnissa ja viestinnässä 2020-luvulla?

Päivittäiset häiriötekijät ovat moninkertaistuneet ja puhelin täyttyy loputtomasta informaatiotulvasta päivittäin. Koska selaaminen on nopeaa ja sisällön määrä on loputon, kynnys pidemmän videosisällön katsomiseen on aiempaa korkeampi. Siksi on tärkeää saada heti videon alkuun tae siitä, että juuri tämä pätkä on katsomisen arvoinen. Jos ensimmäiset minuutit matelevat ja ovat tyhjänpäiväisiä, video jätetään kesken. Erityisesti TikTok on tuonut tähän oman ulottuvuutensa; jos video on minuutin mittainen, tuhlattavaa aikaa ei ole. Jokainen sekunti merkitsee. Onneksi näyttökertoja olennaisempaa on kuitenkin se, kuinka moni katsojista on sitoutunut katsomaan videon alusta loppuun. Kun kohderyhmäsi löytää videon pariin ja haluaa katsoa sen, lopputulos on onnistunut. Videoiden mahdollisuudet ovat rajattomat ja kun tiedetään, mitä kullakin sisällöllä tavoitellaan, voidaan suunnitella monipuolisia kokonaisuuksia. Esimerkiksi rekryvideon voi toteuttaa hyvinkin ammattimaisesti suurella tuotantokalustolla. Tällöin video voi olla jo useamman minuutin mittainen! Toisaalta jos tarkoitus on tarjota tietoa kesätyörekryistä nuorille lukiolaisille, puolen minuutin TikTok on tätä kohderyhmää palvelevampi. Video on loistava tapa viestiä lähes mistä teemasta tahansa, koska samaan pakettiin saa kuvaa, ääntä ja tekstiä. Yksi kiinnostava tulevaisuuden trendi onkin video sisäisen viestinnän keinona.

Perusteet kuntoon

Videoita kannattaa kokeilla matalalla kynnyksellä. Ensimmäistä videota varten et tarvitse järeää videokameraa ja ammattilaisten välineitä, vaan kännykälläkin voi tuottaa todella korkealaatuista kuvaa. Sisältö määrittää tuotannolle speksit; kukaan ei jaksa katsoa videota, jossa huomion vie teknisen toteutuksen huono laatu. Huojuva kuva ja särisevä ääni karkottaa katselijan, vaikka itse aihe olisi kiinnostava. Alkuun on tärkeää saada sellaista videota, että katsojan huomio keskittyy oleelliseen eli videon asiaan. Jos katsoja pystyy keskittymään sisältöön eikä häntä häiritse epätarkka kuva, ollaan jo voiton puolella, siksi puhelimellakin kuvattu pätkä voi olla mainio vaihtoehto. Mobiilikuvauksen yksi etu on se, että merkittävä osa videoista katsotaan nykyään nimenomaan mobiilissa. Kun kuvaat kännykällä, saat vaivattomasti tuotettua somekanaviin sopivaa pystykuvaa ja jo kuvausvaiheessa voit arvioida, miltä lopputulos tulee näyttämään.

Viisi askelta onnistuneeseen videoon

Jos kipinä videoihin on nyt syttynyt, voit aloittaa onnistuneen videon suunnittelun pitämällä nämä asiat mielessäsi:

– Lyhyt, ytimekäs ja helposti seurattava. Ota mallia vaikkapa Instagramin Reelseistä tai Tiktokeista. Myös pidemmissä videoissa kestoa kannattaa tarkastella kriittisesti ja karsia kaikki löysät pois.

– Muista tekstittää video, sillä kaikki eivät välttämättä voi katsoa videota äänillä. Jos tekstitys puuttuu, video skipataan.

– Koukuttava aloitus herättää mielenkiinnon. Esitä esimerkiksi jokin kysymys, johon videossa kerrotaan vastaus.

– Nosta kasvoja esiin. Älä tukeudu pelkkään ääneen tai kuvapankkikuvitukseen, ihmisiä kiinnostaa ihmiset. Oikea ihminen kertomassa asiaa luo luotettavuutta.

– Tuo grafiikalla lisää visuaalisuutta. Joitain seikkoja on helppo havainnollistaa grafiikalla ja lyhyeenkin videoon mahtuu tarvittaessa jokin tilasto. Kun grafiikka on yksinkertainen ja visuaalisesti miellyttävä, se nostaa videon uudelle tasolle.

Voisivatko videot toimia sinun yrityksesi markkinoinnissa? Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä

Jani Utriainen

Jani Utriainen

Tuotantopäällikkö | +358 40 7181 820 | jani.utriainen(at)bonfire.fi

Jaa kirjoitus somessa