oona ikonen

Kun meidän odotetaan puhuvan – rohkeaa ja arvojen mukaista viestintää kriisitilanteessa

Maaliskuussa järjestetyssä #DareToSpeak -hyväntekeväisyystilaisuudessa kuultiin kolmen inspiroivan pro bono -puhujan puheenvuorot vastuullisesta viestinnästä, kommunikaatiosta ja sosiaalisesta mediasta. Lue ja nappaa alta tilaisuuden tärkeimmät opit!

#DareToSpeak -tilaisuus rakennettiin yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa vastaamaan maaliskuussa alkaneeseen maailmantilanteen muutokseen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan koskettaa syvästi meitä kaikkia ja halusimme tehdä konkreettisia toimia ukrainalaisten auttamiseksi ja avoimemman, rohkean viestintäkulttuurin luomiseksi. Kun kohtaamme suuria, yhteiskunnallisia kriisejä, tarvitaan sekä osaamista että rohkeutta viestiä vaikuttavasti. #DareToSpeak -tilaisuudessa oli mukana kolme pro bono -puhujaa: yrittäjä Kirsi Piha, Tamron toimitusjohtaja Kai Kaasalainen ja PING Helsingin kasvujohtaja Tuomo Meretniemi.

Omassa puheenvuorossaan Kai Kaasalainen korosti monien yrityspäättäjien olleen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan niin hiljaa, että se herättää kysymyksen siitä, draivaako toimintaa eurot vai arvot. Kaasalaisen mukaan päättäjien hiljaisuus vaikeina aikoina huutaa vielä sanojakin kovempaa.

”Rohkeus viestiä kriisissä on johtajuutta”, kiteytti Kaasalainen.

Myös me Bonfirella puhumme tällaisen ajatusjohtajuuden puolesta: ajatusjohtaja ei voi seurata keskusteluja hiljaisena sivusta vaan hänen tulee ottaa aktiivisesti osaa keskusteluun. Nähdäksemme ajatusjohtajilla on jopa velvollisuus viestiä avoimesti omalle verkostolleen arvojen mukaisesti ja esimerkiksi tuomita selkeästi sotatoimet Ukrainassa. Tuomo Meretniemi muistutti meitä lempeästi tärkeästä asiasta:

”Jos emme ota kantaa ja jäämme hiljaisiksi, annamme tilaa niiden äänille, jotka eivät johda tätä maailmaa hyvään suuntaan.”

Kriisitilanteissa viestinnän on oltava ajankohtaista. Kuitenkin informaatiosodan aikana sosiaalisesta mediasta on tullut taistelukenttä, joka on täynnä disinformaatiota. Kun viestintää odotetaan nopealla tahdilla, virheiden määrä kasvaa ja jokainen meistä voi vahingossa osaltaan ottaa osaa disinformaation leviämiseen. #DareToSpeak-tilaisuuden puheenvuorossaan Meretniemi kuitenkin painotti, ettei tätä tarvitse pelätä.

”Jos on jakanut disinformaatiota, on tärkeintä korjata asia. Toki jaetun disinformaation voi aina poistaa, mutta sitä ei kauhean moni huomaa. Siksi pitäisi sanoa ääneen, että virhe on tapahtunut ja nyt korjaan sen”, Meretniemi neuvoi.

Disinformaation lisäksi voimme kokea pelkoa myös muista syistä: jos esimerkiksi työnantajaorganisaation viestintäkulttuurissa on jännitteitä, voi olla vaikea ottaa asioihin julkisesti kantaa. Juuri tällaisina hetkinä etenkin yritysjohtoon tarvitaan rohkeita ajatusjohtajia, jotka omalla esimerkillään rohkaisevat muitakin käyttämään ääntään. Yritysten työntekijöiden viestit tavoittavat paremmin yleisönsä, sillä lähtökohtaisesti ihmisiä kiinnostavat toiset ihmiset, ei organisaatiot.

Yrittäjä Kirsi Piha kuitenkin korosti tässäkin empatian merkitystä: jos puhuminen pelottaa, ajattele miltä sinusta tuntuisi jäädä yksin uhkaavassa ja pelottavassa tilanteessa. Kun toiselle voi osoittaa tukensa kommunikoimalla, se kannattaa ehdottomasti tehdä ja asioista puhuminen on jo teko hyvän puolesta.

”Pelko on muutoksen voimakkain motiivi, heti toivon jälkeen. Jos toivon menettää, niin silloin ei myöskään kannata tehdä mitään ja kaikki rohkeus on hukkaan heitettyä”, Piha tiivisti.

Toivoa ei lainkaan olla menetetty ja nyt on aika uskaltaa olla rohkea. Mikäli oma rohkeus ja taidot vaikuttavaan viestintään ovat vasta alkutaipaleella, nappaa vinkkejä ylös meidän ajatusjohtajuusoppaastamme. Maksuttoman Ajatusjohtajuuden rakentamisen ABC -oppaan löydät tästä.

#DareToSpeak-tilaisuuden yhteydessä oli mahdollisuus tehdä lahjoitus Suomen Punaisen Ristin #DareToSpeak-nettilippaaseen. Keräys on auki aina keskiviikkoon 6.4. asti, joten vielä ehdit tehdä lahjoituksen tästä! Kaikki tuotot ohjautuvat suoraan Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Ota yhteyttä

Oona Ikonen

Oona Ikonen

Liiketoimintajohtaja, ajatusjohtajuuspalvelut | +358 40 555 5543 | oona.ikonen(at)bonfire.fi

Jaa kirjoitus somessa