Hyvinvoiva työntekijä on luova ja siten epätodennäköinen lähtijä – Ajatusjohtaja Liisa Holma

Ajatusjohtajat-podcastin kymmenes jakso pureutuu työntekijäkokemukseen, lähtijöihin sekä rohkeuteen, kun Bonfire Agencyn Oona saa vieraakseen Liisa Holman. Holma on Un/Knownin toimitusjohtaja sekä yksi suositun Lähtijät-podcastin hosteista. Hänet tunnetaan työelämän lempeänä ravistelijana, jonka agendalla on tehdä työelämästä kaikille mieluisampaa.

Ajatusjohtaja Liisa uskoo visioonsa paremmasta työelämästä

Liisa Holma haluaa olla tunnettu halustaan auttaa kaikkia luomaan menestyvämpää työelämää. Hänelle menestyvämpi ja parempi työelämä tarkoittaa sitä, että ihmiset voivat voida töissä hyvin sekä löytää työpaikkoja, joissa voi puhjeta kukkaan. Holma uskoo, että työssä onnistuminen ja elämän tasapaino kulkevat käsi kädessä:

”On virheellistä ajatella, että töissä paljon antaminen tarkoittaisi, ettei voi olla muuta elämää. Ihmiset ovat sitä luovempia, mitä enemmän he ehtivät tehdä myös muita asioita. Tutkimuksissakin on osoitettu, että mitä onnellisempia ihmisiä on, sitä luovempaa toiminta on. Tämä on myös yritysten etu”, Holma perustelee.

Holman mukaan tarvitaan hyvinvoivia ihmisiä, jotta yritykset saavat tarvitsemaansa luovuutta. Tätä hyvinvoinnista kumpuavaa luovuutta tarvitaan, jotta Suomeen saadaan uudenlaista, tässä ajassa tarvittavaa ja globaaleihin haasteisiin vastaavaa liiketoimintaa.

”Ymmärrän, että visioni voi olla utopistinen. Mutta minä uskon siihen”, Holma hymyilee.

Holman polku ajatusjohtajaksi ei ollut suoraviivainen. Aikoinaan hän lähti opiskelemaan kauppakorkeaan ja työskenteli työuransa alussa esimerkiksi konsulttina. Yksi merkittävä askel oli, kun hän siirtyi Tiedolle strategiajohtajaksi. Tuolloin Holma sai huomata, etteivät hänen omat strategiaideansa kiinnostaneet ketään:

”Tajusin, ettei älyllinen kikkailu tai excelöinti liikuta ketään. Tämä rooli oli ammatillinen nöyryytys, en onnistunut aikaansaamaan haluamaani muutosta. Organisaatiossa ei oltu valmiita muutokseen enkä osannut lukea organisaatiota oikein”, Holma muistelee.

Näihin aikoihin Holmalle tapahtui muitakin isoja asioita.

”Lapseni sairasti vauvana syövän, se oli toinen syöksykierre elämässä. Se ikävä asia, mikä voi tapahtua muille voikin tapahtua myös itselle”, Holma kertoo.

Lopulta Holma päätyi juttelemaan työstä sisarensa kanssa. Hän pääsi kiinni ihmismielen tutkimiseen: on syntymässä uusi tapa lähestyä maailmaa ihmisten kautta. Holma oivalsi, että hänellä oli vasta puolet keinoista käytöstä – puuttui vielä ihmisten ymmärtäminen sekä ”sotkuisen tiedon” lukeminen.

”Tie nykyiseen pisteeseen on kombinaatio kaikkea tätä sekä oivallus siitä, miten paljon on tehtävä töitä sen eteen, että ihmiset työelämässä kokevat voivansa tarttua asioihin ja tehdä niille jotain”, Holma sanoo.

Lähtijät-podcast saavutti huippusuosion

Holma on tuonut omia ajatusjohtajuuden teemojaan keskusteluun Lähtijät-podcastin avulla, jossa Holman lisäksi juontajina toimivat Minna Ruusuvuori ja Ulla Jones. Podcastin toinen tuotantokausi alkoi syksyllä 2022, mutta jo ensimmäinen kausi teki podcastista kuuman ilmiön:

”Ajoitus osui oikeaan, moni koki samaistuvansa podcastin asiaan. Lähtijät-podcast on saanut paljon medianäkyvyyttä ja sitä on tägätty paljon keskusteluihin mukaan. Jos olemme onnistuneet edesauttamaan tällaista ryhmämietintää, niin se on hienoa ja saamme siitä itsekin tosi paljon”, Holma kuvailee podcastin suosiota.

Podcastin kautta kaikki juontajat ovat saaneet kutsujia puhujiksi erilaisiin tapahtumiin. Lähtijät-podcast on ollut esillä Helsingin Sanomissa, Kauppalehdessä, aamutelevisioissa sekä eri aikakauslehdissä. Holman lempipalaute kuuluu kuitenkin näin:

”Olen kuullut, että ihmisillä on Lähtijät-piirejä, joissa jaksojen teemoja puretaan ja avataan yhdessä ystävien kanssa. Minulla on Ulla ja Minna, joiden kanssa juttelen, mutta se että ihmiset pääsevät itse pohtimaan ja sanoittamaan kokemuksiaan on aivan huikeaa!” Holma iloitsee.

Mikä saa ihmiset lähtemään?

Holman mukaan ihmiset lähtevät työpaikoista silloin, kun he kokevat, ettei heitä arvosteta tai heidän äänensä ei kuulu. Taustalla on kaksi isoa teemaa: johtaminen ja kulttuuri. Johtaminen voi usein henkilöityä tiettyyn henkilöön, kun taas kulttuuri voi olla koko yritystasolla huonoa yhteensopivuutta. Työtahti voi esimerkiksi olla liian hidas tai nopea tai yrityksessä ei ole tilaa rakentaa yhdessä ja oppia uutta.

”Vinkkini on, että antakaa ihmisille mahdollisuus kertoa kokemuksistaan ja kuunnelkaa niitä. En ole nähnyt, että ihminen valittaisi turhasta. Älkää jättäkö tätä arjesta erilleen ja uskoko että HR hoitaa. Asiaa ei voi ulkoistaa arkipäivästä muualle, koska työntekijäkokemus syntyy tiimissä, jonka kanssa tekee päivittäin töitä. Sillä on väliä, millaista on olla arjessa”, Holma sanoo.

Työntekijäkokemus vaikuttaa myös asiakaskokemukseen. Työelämään on tulossa kilpailukenttä, jossa yritykset suunnittelevat koko toimintansa logiikan asiakkaiden tarpeiden ympärille. Sellaista liiketoimintaa ei rakenneta huonolla työntekijäkokemuksella, tietää Holma.

”Quet quitting voi paperilla vaikuttaa normaalilta työnteolta, mutta mindsettinä se kuulostaa siltä, että minähän olen täällä enää vain duunissa, ei kiinnosta, nostan palkkaa ja lähden neljältä himaan. Jos asenne menee tuohon, se varmasti näkyy myös asiakaskokemuksessa”, Holma painottaa.

Milloin teit viimeksi jotain rohkeaa, Liisa Holma?

”Rohkeutta on monenlaista. Viime aikojen iso rohkeus on ollut yrittäjäksi lähtemien. Pienemmässä mittakaavassa oli rohkeaa lähteä viime kesänä reissuun kahden lapseni kanssa. Olimme Berliinissä ja reissu oli ihana, mutta alkuun jännitti tosi paljon, miten pärjään. Aina välillä pitää haastaa itseään ja tehdä jotain, joka ottaa vatsanpohjasta. Niistä syntyy isoimmat tunnereaktiot.”

10 erilaista ajatusjohtajaa, 10 erilaista rohkeutta! Suomen ensimmäisen ajatusjohtajuustoimisto Bonfire Agencyn liiketoimintajohtaja Oona Ikosen sydän sykkii ihmisille ja keskusteluille ja nyt hän kutsuu Sinut mukaasi tutustumaan kymmeneen erilaiseen ajatusjohtajaan. Ajatusjohtajat-podcast kertoo kymmenen erilaisen rohkean edelläkävijän tarinan ja luvassa on myös keskustelua ajatusjohtajuuden vaikutuksesta liike-elämään. Joko olet liekeissä? Uusi jakso julkaistaan joka tiistai!

 

Ota yhteyttä

Oona Ikonen

Oona Ikonen

Liiketoimintajohtaja, ajatusjohtajuuspalvelut | +358 40 555 5543 | oona.ikonen(at)bonfire.fi

Jaa kirjoitus somessa