Henkilökuvat ajatusjohtajuuden rakentamisessa – näillä vinkeillä onnistut

Bonfire Agencyn tuotantopäällikkö Jani Utriainen kertoo, mikä rooli henkilökuvilla on ajatusjohtajuuden rakentamisessa ja vinkkaa, miten jokainen meistä onnistuu kuvissa.

Ajatusjohtajuuden ytimessä on se, että henkilöllä on jotain sanottavaa ja annettavaa muille – siksi ajatusjohtaja ei voi piileskellä kasvottomana. Ihmiset haluavat tietää, kuka on äänessä ja siksi on tärkeää yhdistää laadukkaat kasvokuvat asiantuntijoiden viesteihin. Unohda geneeristen kuvapankkikuvien käyttäminen blogiartikkeleiden yhteydessä – kasvokuva pysäyttää ja erottuu uutisvirtojen tulvassa huomattavasti paremmin! Henkilökuvissa tärkeintä on, että ne ovat aitoja ja oman näköisiä. Persoona saa tulla esiin!

Kuvien käytöllä rakennetaan tunnistettavuutta

Kuinka usein omia kuvia olisi syytä päivittää? Jani kertoo nyrkkisäännöksi, että kuvien tulisi olla niin tuoreita, että ne kuvastavat sitä miltä tietty henkilö tietyllä hetkellä näyttää. Jatkuvasti ei siis tarvitse hypätä kameran eteen, vaikka uusia kuvia kannattaakin ottaa aina tilaisuuden tarjoutuessa.

”Mitä enemmän käyt kuvattavana, sitä monipuolisemman valikoiman saat erilaisia kuvia. Mutta ei LinkedInissä tarvitse ottaa paineita siitä, että joka postaukseen täytyisi saada uusi kuva. Samaa kuvaa voi ihan hyvin käyttää ja toistuvalla kuvien käytöllä voi rakentaa johdonmukaisesti tunnistettavuutta. Ainakin itse muistan paremmin kasvot kuin nimet”, Jani pohtii.

Hyvä henkilökuva jääkin parhaimmillaan ihmisten mieleen. Siksi omaa persoonaa voi ja kannattaa avata kuvissa: ole kekseliäs! Virallisiakaan potretteja ei tarvitse toteuttaa studiossa ja pönöttämistä on suositeltavaa jopa vältellä. Mieti, voitko tehdä kuvassa jotain toiminnallista tai elävöittää valokuvan tunnelmaa visuaalisesti mielenkiintoisella ja miellyttävällä taustalla.

Luota valokuvaajaan!

Kuvattavana oleminen voi jännittää monia eikä poseeraamiseen välttämättä totu hetkessä. Onneksi ammattitaitoiset valokuvaajat osaavat tehdä kuvaustilanteesta turvallisen ja samalla auttaa rentoutumaan kameran edessä.

”Luota valokuvaajaan, mutta pyydä saada nähdä otettuja kuvia kesken kuvausten. Näin osaat tarvittaessa korjata asentoa, hiuksia ja vaatteita”, Jani sanoo.

Julkisilla paikoilla kuvatessa ajatukset harhautuvat helposti siihen, mitä muut mahtavat nyt ajatella. Valokuvien ottamien on nykyään kuitenkin niin arkipäiväinen näky katukuvassa, että kukaan tuskin kiinnittää huomiotaan juuri sinuun.

”Joillakin saattaa olla jo lähtökohtaisesti sellainen ajatus, ettei minusta koskaan saa hyvää kuvaa. Kuvattavaksi kannattaa silti tulla avoimin mielin ja ennakkoluulottomasti, lopputulos voi ehdottomasti yllättää positiivisesti”, Jani kannustaa.

Kolme vinkkiä hyvään kuvaan

Kuvan onnistumiseen vaikuttaa merkittävästi myös tekninen toteutus. Jos haluat kokeilla kuvien ottamista matalalla kynnyksellä itse, pidä mielessäsi nämä vinkit:

1.Valotus on kaikki kaikessa. Luonnonvalo, etenkin pilvisellä säällä, toimii useissa tapauksissa. Tällöin valo levittyy tasaisesti kaikkialle ja kasvoihin ei tule häiritseviä varjoja. Myös sisällä voi hakeutua luonnonvaloon menemällä ikkunan viereen. Kokeile liikkua ja katsoa, miten valo asettuu parhaiten. Kokeneemmat alkavat jo leikitellä valolla ja hakevat esimerkiksi varjoilla erilaisia fiiliksiä kuviin.

2.Kiinnitä huomiota asetteluun. Mitä haluat kuvassa näkyvän? Oletko kokonaan valokuvassa vai rajaatko kuvan kenties rintakehästä ylöspäin? Valitse taustaksi jotain kuvan teemaan sopivaa ja tuplatsekkaa, ettei taustalle jää näkyviin jotain ei-toivottua.

3.Tunne välittyy – mieti, minkä tunteen haluat välittää kuvan kautta. Katsoja huomaa usein hymyilevänsä, jos kuvan henkilökin hymyilee. Ota klassisten hymypotrettien lisäksi kuitenkin myös erilaisia tunteita mukaan kuviin. Näin eri kuvien käyttömahdollisuudet laajenevat.

Kaipaatko uusia kuvia itsestäsi? Ota yhteyttä, niin napataan sinulle laadukkaat ja juuri itsesi näköiset kuvat!

Jos haluat tutustua ajatusjohtajuuden rakentamisen muihin keinoihin, lataa tästä maksuton Ajatusjohtajuuden ABC -opas.

Ota yhteyttä

Jani Utriainen

Jani Utriainen

Tuotantopäällikkö | +358 40 7181 820 | jani.utriainen(at)bonfire.fi

Jaa kirjoitus somessa