Bonfire Agencyn osakas Jani Utriainen: “Työelämän pitää innostaa ja inspiroida – ei elämä voi olla vain työtä ja siitä palautumista”

Jani Utriainen on edennyt kolmessa vuodessa Bonfire Agencylla harjoittelijasta tuotantopäälliköksi ja yhtiön osakkaaksi. Vaikka hänellä ei koskaan lapsena tai nuorena ollut haaveammattia, on Jani aina tiennyt että innostavilta vaikuttaviin opiskelu- ja työpaikkoihin pitää pyrkiä työtunteja säästämättä.

Mitä jos asiakas ei ota minua tosissaan? Entä jos ne luulee, että olen vaan joku kesähessu kameran kanssa? Tällaiset ajatukset hiipivät Jani Utriaisen mieleen ensimmäisillä videokuvauskeikoilla. Oli vuoden 2019 kevät ja Jani oli aloittanut Bonfire Agencylla tuotantoharjoittelijana.

Todellisuudessa huppareissa viihtyvällä kuvaajalla oli takanaan jo lukemattomia kuvaustunteja ja useita kymmeniä ammattimaisia kuvausprojekteja. Bonfirella aloittamisen myötä vastuut olivat kuitenkin kasvaneet ja nyt työpöydällä oli isoja asiakkaita.

“Olen oppinut kuvaajaksi työn kautta. Minusta se on ollut erittäin hyvä tapa kehittyä. Se tarkoittaa kuitenkin sitä, että on täytynyt uskaltaa tarttua projekteihin, joissa joutuu epämukavuusalueelle.”

Jani sanookin, että hyvä työnantaja ei vaadi valmista ammattilaista vaan tarjoaa olosuhteet työtehtävään kasvamiselle. Kaikki on kiinni työntekijän omasta halusta kehittyä ja oppia lisää.

“En sano, että omaa vapaa-aikaa pitää käyttää ainoastaan ammattitaidon kasvattamiseen, mutta kyllä se intohimo omaa työtä kohtaan tekee sen, että innostuessaan haluaa opetella lisää, kokeilla ja testailla. Ja sitä haluaa tehdä myös iltaisin tai viikonloppuisin.”

Tänä päivänä Jani on itse tuotantopäällikkönä haastattelemassa mahdollisia uusia työntekijöitä ja sanoo huomaavansa heti, jos “tyypissä on sellaista tietynlaista intoa.” Hänen oma uransa on rakentunut vahvasti uusista asioista innostumiselle – ja sopivien riskien ottamiselle.

“Minut haluttiin työhön siksi, että olen minä – se tuntui tosi hyvältä”

Lukiosta valmistuessaan Jani ei vielä tiennyt, mitä haluaisi tehdä. Sen takia oli luontevaa jatkaa opintoja kauppakorkeakouluun – se kun antaisi hyvät valmiudet ja osaamisen useisiin eri työtehtäviin.

“Opintojen kautta tutustuin valokuvaukseen ja videotuotantoon erikoistuneen Star Imagen perustajiin ja he pyysivät minut mukaan yritykseen. Hauskinta oli, että he eivät vielä pyytäessä tienneet, että olen myös kuvaaja. Minut haluttiin mukaan siksi, että olen minä – se tuntui tosi hyvältä.”

Kaksi vuotta ammattimaisen kuvaamisen parissa toivat itsevarmuutta hakea alalta lisää töitä – ja sopivasti eteen tuli Bonfire Agencyn rekryilmoitus.

“Kun pääsin haastatteluun ja minut valittiin, oli alusta asti selvää, että haluan olla Bonfiren tarinassa mukana pitkään. Muistan vitsailleeni harkkarina, että olen sitten kiinnostunut osakkuudesta!”

Tuotantopäällikkönä Jani suunnittelee ja toteuttaa videotuotantoja yritysten tarpeisiin. Se vaatii tekijältään luovuutta ja aitoa intoa keksiä lähes päivittäin jotain uutta.

“Minähän olen vasta urani alussa. On vielä todella paljon asioita opittavana. Se on inspiroivaa, että on tehnyt vasta niin vähän. Mitä kaikkea sitä tekeekään vaikka kymmenen vuoden päästä.”

Vuoden 2022 alusta Jani on ollut Bonfire Agencyn osakas. Hän naurahtaa, että ei vieläkään oikein ole ymmärtänyt, kuinka harjoittelijana puoliksi vitsillä ääneen sanottu toive osakkuudesta on nyt totta.

“Minusta on Bonfirella aina tuntunut siltä, että omassa roolissaan on saanut vaikuttaa siihen että mitä tehdään ja miten tehdään. Mutta nyt sitä saa tehdä vielä vähän enemmän.”

Anna itsestäsi töissä, niin työelämä antaa paljon takaisin

Kun työpäivä tyssää odottamattomaan ongelmaan, Jani tietää mitä pitää tehdä. Alkaa armoton ratkaisun etsiminen. Videotuotannot vaativat tekijältään teknistä osaamista ja luovuutta – ja molemmissa osa-alueissa täytyy olla hyvä ongelmanratkaisukyky.

“Pidän tärkeänä sitä, että työnantaja osaa tehdä tilaa sille, että työssä on aikaa kehittää asioita. Jos aikaa tai osaamista on vähän, täytyy tyytyä tekemään asioita kuten ne on aina tehty. Sen takia sytyn kaikista eniten projekteissa, joissa on tilaa luovuudelle. Silloin tulee kaikkein siisteimpiä juttuja.”

Jani puhuu urastaan innostuneena, eikä peittele sitä että sen rakentamiseen on käytetty työtunteja. Kun kauppakorkean ovet eivät auenneet ensimmäisellä yrittämällä, Jani aloitti luku-urakan uudestaan ja pääsi sisään. Bonfirelle hän uskalsi hakea töihin, vaikka tiesi että hänen videoeditointitaidoissaan olisi vielä hiottavaa.

“Mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että elämä ei voi olla sitä että tehdään vain töitä ja sitten mennään kotiin vain palautumaan siitä. Se, että vapaa-ajalla tekee asioita puhtaasti tekemisen ilosta on tosi tärkeää. Ja vaikka se ei ole tarkoitus, siitäkin voi tulla etu työelämässä.”

Vapaa-ajallaan Jani tekee esimerkiksi tiktokkeja. Ystävien kanssa perustettu valokuvaukseen keskittyvä kanava fäm (tiktokissa ja instagramissa @teamfaem) on puhtaasti valokuvauksen ilosta pyörivä projekti.

Harrastuksista ammentaa kuitenkin helposti myös työelämään. Jani myöntää miettineensä, miten yritykset voisivat hyödyntää myös lyhyet videoformaatit aiempaa paremmin.

Työnantaja ottaa huomioon isyyden pienillä teoilla

Jani antaa haastattelun kotoaan, sieltä mistä hän tekee nykyään suuren osan työpäivistään. Välillä taustalta kuuluu pienen vauvan itkun- tai ilonkiljahdus. Janista tuli viime syksynä isä, mikä on asettanut myös ajankäytön uusiin raameihin.

“Vanhemmuushan on homma, jota pyörittää arjessaan 24/7. Oli selkeää, että se asettaisi aikataulut uusiksi. Olen huomannut omassa arjessa, miten tärkeää etätyömahdollisuus on. Vaikka kotona ei olekaan täysin läsnä työpäivän aikana, on kuitenkin tarvittaessa lähellä.”

Jos työpaikka osaa ottaa huomioon perheellisen, vähentää se isienkin paineita suhtautua työhönsä uudella tavalla. Jani on ollut tyytyväinen, miten on saanut nauttia uudesta elämänvaiheestaan, ilman pelkoa että työkaverit eivät ymmärtäisi vauva-arkea.

“Isyydestä on myös hyötyä työelämässä. Tuntuu, että olen saanut ihan uudenlaista varmuutta. Enää ei mietitytä otetaanko minut tosissaan.”

Ota yhteyttä

Jani Utriainen

Jani Utriainen

Tuotantopäällikkö | +358 40 7181 820 | jani.utriainen(at)bonfire.fi

Jaa kirjoitus somessa