Henna blogi

Videomarkkinoinnissa puhuttelevat tällä hetkellä lyhytvideot ja TikTok

Bonfire Agencyn tiimi järjesti viime viikolla webinaarin videotrendeistä B2B-puolella. Aamun aikana kuulimme innostavan ja esimerkeillä rikastetun keskustelun Bonfire Agencyn liiketoimintajohtaja Oona Ikosen, Bonfire Agencyn tuotantopäällikkö Jani Utriaisen ja Hasanin kaupallisen johtajan Antti Kiukkaan välillä. Lue alta webinaarin tärkeimmät opit B2B-kohderyhmälle suunniteltuun videotuotantoon ja videosisältöihin liittyen.

Videoilla voidaan rakentaa ajatusjohtajuutta ja välittää tekijänsä näköistä sisältöä

Videoiden vahvuutena on se, että niiden toteutuksessa tekijän oma luovuus saadaan helposti näkyviin. Videoilla saadaan välitettyä tekijänsä näköistä sisältöä sekä herätettyä tunteita. Lisäksi niillä on mahdollista saavuttaa merkittäviä liiketoiminnallisia hyötyjä. Videot vaikuttavat myös vaivannäöllään – niissä näkyy tuottamiseen käytetty aika ja vaiva.  

Ajatusjohtajuutta olisi hyvä rakentaa monikanavaisesti ja monia eri väyliä pitkin. Video on ehdottomasti yksi varteenotettavimmista keinoista ajatusjohtajuuden rakentamiseen. Ihmisen on videon välityksellä helppo esiintyä ja osallistua keskusteluihin aidosti omilla kasvoillaan ja omalla äänellään. Videoiden avulla voidaan tuottaa joko omaa sisältöä tai vierailla muiden tuottamissa sisällöissä, kuten webinaareissa. Ajatusjohtajalla intohimo omaa teemaansa kohtaan on todella vahva, ja video sisältömuotona mahdollistaa tämän intohimon taltioimisen erinomaisesti. 

Intohimo on sana, jonka me suomalaiset koemme usein hieman pelottavana, olemmehan enemmän “ei nyt tehdä tästä isoa numeroa” -ajattelutapaa noudattavaa kansaa. Videoiden tekemiseen tarvitaan kuitenkin intohimoa ja paloa, jotta onnistuttaisiin tuottamaan kiinnostavaa sisältöä. Intohimo välittyy videoista ja sisältö syntyy helpommin, mikäli intohimo aihetta kohtaan on olemassa. B2B-yritysten tulisikin miettiä, mikä omassa yrityksessä luo intohimoa ja miten tämä intohimo onnistuttaisiin välittämään yleisölle. 

Videon laatu määrittää paljolti sen, miten videoon sitoudutaan eli muiden sisältömuotojen tapaan myös videosisältöjen on oltava laadukkaita. Tuotannollisesta näkökulmasta on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että videoita voi lähteä tekemään myös matalammalla kynnyksellä eikä ensimmäistä videota varten tarvita kaikkein kalleinta ammattikalustoa. Kännykälläkin voidaan tuottaa korkealaatuisia videoita tänä päivänä. Luovuus tekemisessä on tärkeintä, Utriainen summaa.

B2B-päättäjää kiinnostaa tavallisesti samat sisällöt kuin laajempaa B2C-kohderyhmääkin

Usein ajatellaan, että B2C-kohderyhmälle toimivat sisällöt eivät voisi toimia B2B-kohderyhmälle ja B2B-markkinointisisältöjen trendit tulevat hieman kokeilevasti B2C-markkinoinnin trendien perässä. Tyypillisesti B2B-puolella herätäänkin kokeilemaan esimerkiksi jotakin tiettyä kanavaa paljon B2C-puolta hitaammin. 

B2B-päättäjää kiinnostaa kuitenkin tavallisesti täysin samat sisällöt kuin laajempaa B2C-kohderyhmääkin, ja persoonan saa antaa näkyä. Suomalaisessa markkinoinnissa ja mainonnassa huumori unohdetaan usein helposti  ja sitä voisi hyödyntää enemmän. Kiukas korostaa, että  B2B-yrityksen on pystyttävä viihdyttämään sisällöillään, sillä ihmiset haluavat vapaa-ajallaan kuluttaa viihdyttävää sisältöä. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse muuttua komediasarjaksi.

“Viihdyttävyys määritellään monin tavoin ja siihen liittyy jännite, rohkeus, riskinotot, hyvä valmistautuminen, suunnittelu, viestien kiteyttäminen, käsikirjoittaminen sekä estetiikka eli kaikki se, miten viihdettä rakennetaan. Nyt se pitää onnistua tekemään B2B-sisällöille”, Kiukas kiteyttää.  

Yrityksen on oltava viestissään äärimmäisen kirkas ja viesti on osattava esittää selkeästi ja alustalle sopivalla tavalla. Tämä ei ole helppoa vaan kyseessä on B2B-brändille aivan uudenlainen maisema. “Suomalaisista yrityksistä löytyy merkittävän paljon tarinankerrontaa, yksityiskohtia ja mielenkiintoa. Yritysten pitäisi vain uskaltaa puhua niistä enemmän ja video toimii tällaisen sisällön välittämiseen erinomaisesti. Usein kuitenkin jäädään pinnalliselle purpose-tasolle, ja tällaisen viestin välittämiseen video puolestaan ei toimi”, Kiukas jatkaa. 

Kiukas muistuttaa, että kaikkia B2C-trendejä ei kannata sokeasti kopioida B2B-puolelle, eli omaa harkintaa kannattaa käyttää ja pyrkiä luomaan yrityksen näköistä sisältöä. Videosisältöä ei myöskään kannata tehdä vain tekemisen vuoksi, vaan on hyvä pysähtyä miettimään, sopiiko kyseinen sisältö nimenomaan videoformaattiin, tietyn viestin välittämiseen ja kyseiseen kanavaan.

“Jos yrityksessä päätetään lähteä kokeilemaan videota sisältömuotona, niin on suositeltavaa pysähtyä hetkeksi miettimään, olisiko toteutukseen mahdollista panostaa hieman enemmän aikaa ja rahaa sekä hyödyntää esimerkiksi ulkopuolisen kumppanin apua”, Kiukas kiteyttää.

Kuten muunkin sisällön, myös videoiden tekemisessä konseptoinnin merkitys korostuu. On mietittävä tarkkaan, mitä yritys haluaa juuri kyseisellä viestillä välittää. ”Hyvä lähtökohta on se, että lähdetään kokeilemaan rajoja ja uskalletaan tuottaa myös itselle ei niin stereotyyppistä sisältöä. Silloin ollaan ainakin yritetty herättää keskustelua. Epäonnistumista ei kannata pelätä”, Utriainen kannustaa.

Lyhytvideot ja TikTok – tämän hetken kuumimmat trendit

Kanavanäkökulmasta TikTok ja lyhytvideot puhuttelevat tällä hetkellä eniten. Kanavana TikTok on räjähdysmäisesti kehittynyt muutaman viime vuoden aikana, mutta on kuitenkin vielä alihyödynnetty B2B-yritysten keskuudessa. Vaikka kiinnostusta kanavaa kohtaan jo löytyykin, arastellaan kanavan haltuunottoa kuitenkin vielä samalla, ja TikTok mielletään helposti ainoastaan tanssivideoiden alustaksi, vaikka se on paljon muutakin.

TikTokissa on tällä hetkellä suomalaisia käyttäjiä noin 1,5 miljoonaa ja keskiarvoisesti he kuluttava sisältöä kanavassa noin tunnin päivässä. Vaikka TikTokin käyttäjät ovatkin enimmäkseen nuoria, löytyy sen käyttäjistä kaiken ikäisiä. Lisäksi on hyvä muistaa, että jo 25-vuotiaskin voi olla päättävässä asemassa jossakin yrityksessä, eli kohderyhmä ei koostu vain teini-ikäisistä.

Utriainen kannustaa ehdottomasti yrityksiä harkitsemaan TikTokia kanavana. Vaikka kanavan käyttäjät ovatkin pääasiassa nuoria aikuisia, löytyy sieltä myös tulevaisuuden työntekijät. ”Joillekin yrityksille TikTok voi toimia erinomaisena työnantajabrändin rakennuskanavana. Yritys ei siis aina välttämättä puhuttele kanavissa nykyistä tai tulevaa asiakastaan, vaan voi myös rakentaa tehokkaasti rooliaan työnantajana”, Utriainen täsmentää.

Tällä hetkellä kaikki sosiaalisen median kanavat ovat lähes poikkeuksetta alkaneet priorisoida lyhytvideoita. Yksi syy tähän on kulutuksen rytmin muuttuminen: ihmiset haluavat kuluttaa sisältöä nopeammin ja sisältöjen kulutukseen käytettävä aika on kortilla. Lyhytvideoiden haaste ja samalla mahdollisuus on siinä, että niitä tehdessä on pakko miettiä, mitä sanoa esimerkiksi puolessa minuutissa. Yritysten on luovuttava aiemmista tavoistaan tuottaa brändiaiheista sisältöä. Käytetyn alustan koodiston ja sisällön on koordinoitava keskenään. “Suomalaisessa ja B2B-kerronnassa ei olla oikein koskaan oltu kovin hyviä kertomaan lyhyesti tärkeitä asioita. Jos viihdyttävää sisältöä ei saada mahdutettua tiettyyn, kanavan ohjeistamaan aikarajaan, niin osa markkinointipelistä hävitään melko nopeasti”, Kiukas pohtii.

Vaikka kiire onkin negatiivinen ilmiö, näkee Utriainen siinä myös positiivisia puolia, jos ihminen vain pystyy hallitsemaan sisällön kulutustaan eikä vietä aikaa eri kanavissa useita tunteja päivässä: “Voidaan valita muutamia itseään kiinnostavia sisältöjä ja esimerkiksi viidestä lyhyestä videosta voidaan saada paljon enemmän tietoa kuin yhdestä pitkästä videosta, vaikka niihin olisi kulutettu saman verran aikaa”, Utriainen summaa. 

Utriaista lyhytvideot eli alle minuutin pituiset videot kiehtovat tällä hetkellä juuri tiivistämisen kultaisen taidon vuoksi. “On hyvä, että kanavat pakottavat tiivistämään sisällön tiettyjen aikarajojen sisälle, sillä näin yritykset haastetaan miettimään oman yrityksen ydintä ja kaikkia niitä inspiroivia asioita, joita sieltä löytyy. Kaikissa yrityksissä on kiinnostavia asioita jaettavaksi”, Utriainen summaa.

Ota yhteyttä

Henna Lahtinen

Henna Lahtinen

Asiakkuuspäällikkö | +358 40 508 0314 | henna.lahtinen(at)bonfire.fi

Jaa kirjoitus somessa